Coronavirus i animals de companyia

A Madrid, a 16 de març de 2020

Des de la Direcció General de Drets dels animals es vol transmetre a les administracions locals, autonòmiques i els cossos de seguretat de l’Estat una sèrie de recomanacions i acords que desenvolupen el Reial Decret d’alarma en el relacionat amb els animals de companyia i els seus cuidadors.

Davant la situació provocada per la pandèmia declarada pel COVID-19, s’insisteix, en relació a l’atenció sanitària a les mascotes, en els següents aspectes i recomanacions:

En primer lloc, cal reiterar que no hi ha evidència científica alguna que els animals domèstics pateixin ni puguin transmetre el COVID-19. En aquest sentit es proposen les següents pautes d’actuació:

MESURES GENERALS:

 • Rentar-se les mans + Distància Social + Cobrir a l’tossir + No tocar-se ulls, nas i / o boca

MESURES GENERALS AMB ANIMALS DE COMPANYIA:

 • Després de tocar a l’animal: Rentar-se les mans + No tocar-se ulls, nas i boca.
 • En arribar a casa després de sortir al carrer: Netejar amb gel desinfectant els coixinets i la cua de l’animal per prevenció.

MESURES GENERALS PER A PERSONES POSITIVES A coronavirus

 • Es recomana deixar la cura de les mascotes a una altra persona, quan sigui possible.
 • Utilitza estris nous per a l’animal. Mai reutilitzar els estris utilitzats per la persona positiva
 • Si es dóna positiu i no es pot deixar l’animal amb una altra persona, extremar les mesures d’higiene com la neteja de mans, l’ús de mascareta en presència de l’animal i evitar el contacte amb el mateix, en la mesura del possible.

PERMÈS PEL REAL DECRET D’ALERTA DE 14 DE MARÇ DE 2020

Es permet sortir de l’domicili per tal de treure a passejar els gossos. Per això de forma segura és convenient seguir les següents mesures:

 • Realitzar passejades curtes, el temps necessari per a cobrir les necessitats fisiològiques de l’animal.
 • Evitar el contacte amb altres animals i / o persones.
 • Portar ampolla d’aigua amb detergent per netejar l’orina i bosses per a excrements.
 • Prioritzar horaris de menor afluència.
 • Es recomana als cossos de seguretat de l’Estat sol·licitin identificació dels animals per evitar el que s’està oferint en webs de segona com “lloguer de gossos”

Alimentació de colònies felines.

 • S’ha de prioritzar horaris de menys afluència i intentar espaiar el màxim de dies possibles.

Alimentar i atendre animals en finques i centres de protecció animal.

 • Es recomana establir serveis mínims per a atenció voluntària en CPA (centres de protecció animal), amb autorització escrita de l’entitat gestora de la mateixa o de l’Ajuntament si és de gestió directa.

Finalment, es recorda que les clíniques Veterinàries, com a centres sanitaris, romanen obertes, amb mesures d’autoregulació establertes per les escoles de veterinaris, atenent únicament amb cita prèvia per tal d’evitar aglomeracions a les sales d’espera. A més, només s’atendran consultes que no puguin ser posposades per la naturalesa de les mateixes.

La Direcció General de Drets dels Animals es troba a la disposició dels diferents interlocutors per a resoldre les qüestions relacionades amb la cura dels animals de companyia durant la durada de l’estat d’alarma.

Sergio García Torres

Direcció General de Drets dels Animals

Vicepresidència Segona de Govern

Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030