Dubtes sobre l’estat d’alarma

És un estat d’alarma com l’anterior?

No.

En què es diferencia?

Principalment en què no hi haurà confinament domiciliari de la població.

Quan entra en vigor?

Diumenge 25 d’octubre

Fins quan durarà aquest estat d’alarma?

Segur que fins dilluns 9 de novembre, però la idea inicial del govern és que l’estat d’alarma es prolongui durant sis mesos, fins al 9 de maig. Ha de aprovar-se al Congrés dels Diputats aquesta setmana.

Podria acabar abans del 9 de maig?

Sí, però no sembla que hagi de passar. Els sis mesos que marca el Govern obeeix a criteris científics i tècnics. Segons els experts, aquest és el temps necessari per doblegar la corba i frenar l’avanç de la pandèmia.

Hi haurà confinament general de la població?

Inicialment no, però les competències les tenen els presidents de cada comunitat autònoma. De manera que si les dades empitjoren en una comunitat, podrien arribar a decretar confinament domiciliari.

En qualsevol cas, la petició de govern és que la població es quedi a casa el màxim possible. A menys mobilitat, menys contactes i menys possibilitats contagi.

Podrem sortir lliurement de casa?

No. Durant el dia es podrà sortir amb qualsevol finalitat, però a la nit es limiten els moviments.

De quina hora a quina hora va el toc de queda?

En tot el territori nacional, el toc de queda va de 23:00 hores a 06:00 hores.

Totes les comunitats autònomes tenen el mateix horari?

No. Cada comunitat autònoma pot avançar o endarrerir l’hora d’inici del toc de queda. Així podria començar entre les 22:00 i 00:00 hores, i acabar entre les 5:00 i les 7:00 hores

Hi ha excepcions al toc de queda?

Sí. Durant el toc de queda es pot estar al carrer per les següents causes justificades. Aquestes serien algunes:

– Adquirir medicaments.

– Tornar de la feina.

– Tornar a domicili.

– Tenir cura persones grans.

Puc llavors treure a el gos a partir de les 23:00 hores o sortir a córrer?

En principi no, tret que en la teva comunitat autònoma concreta s’estableixi com a hora d’inici del toc de queda les 00:00 hores.

Què passarà aquest Nadal?

No se sap, però el més segur és que s’hauran de celebrar les festes de Nadal i Cap d’Any amb els convivents. El govern pretén aprovar l’estat d’alarma fins al 9 de maig. Es perllongaria fins a aquesta data el toc de queda, de manera que a partir de les 23:00 hores no es podria estar al carrer.

Hi ha alguna comunitat autònoma que no tindrà toc de queda?

Sí, les Illes Canàries.

Podrem moure’ns dins de la comunitat autònoma?

Depèn. Cada comunitat decidirà si hi ha lliure circulació en el seu territori o si es realitzaran confinaments perimetrals –de barri, ciutat, districte, província …– dins de la pròpia comunitat.

Hi haurà moviment entre comunitats?

També depèn. Cada comunitat decideix si tanca el seu territori a altres autonomies. En cas que una comunitat tanqués les seves fronteres, pot haver desplaçaments per motius laborals, educatius o metges.

Quantes persones poden reunir-se?

Les comunitats també podran limitar les reunions socials, però amb un límit màxim de sis persones, llevat que siguin convivents.