
EL MÈTODE DE COMPOSICIÓ, publicat per Bromera i que va guanyar el premi de Narrativa de Xàtiva l’any passat, és el 20è llibre publicat per l’escriptor binissalemer Miquel Àngel Vidal.
El mètode de composició és un recull de deu narracions amb una estructura molt definida: la primera part consta de 5 contes sobre escriptors i el procés de l’escriptura i té una simetria, formal o temàtica, amb la segona part, d’altres 5 contes sobre personatges sacsejats per la vida i les adversitats. Com si fossin dues cares d’una moneda.
Des del segle xv fins al present, des de Mallorca fins a Nova York, en aquest recull de relats literaris s’uneixen èpoques i llocs diferents per a teixir un mosaic d’històries i personatges d’allò més diversos, però amb un fil conductor clar: la passió per narrar (per contar històries) i la voluntat de reflexionar sobre la creació. Cal destacar que les històries, molt elaborades estilísticament, tracten sobre personatges certament peculiars, com l’únic habitant d’una illa, un escriptor de contes pornogràfics, un erudit lul·lista misantrop o un presidiari a la penitenciària de la fi del món… Fins i tot un sabater (l’autor prové d’una família de sabaters). El mètode de composició constitueix un homenatge als grans mestres del conte literari (John Cheever, Edgar Allan Poe, Julio Cortázar, Jorge L. Borges, Jesus Moncada, Miquel Àngel Riera…)
A un dels contes, “Manual per als caçadors de centaures”, l’autor fa diverses referències a Binissalem.
Des d’aquestes línies, l’Ajuntament de Binissalem vol felicitar Miquel Àngel Vidal per aquest guardó i per tota la seva carrera literària.
MIQUEL ÀNGEL VIDAL és llicenciat en Filologia Hispànica i doctor en Filologia Catalana per la UIB. Ha publicat les novel·les: El batec de la fosca (2001), L’escriptora de bestsellers (2003), Encara que sents com creix la nit (2005), El jardí de les Hespèrides (2008), traduïda a l’anglès (The Garden of the Golden Apples, amb dues edicions, 2010 i 2012), La mort de Marat (2016) i La ciutat de les ànimes (2016), traduïda al castellà (La ciudad de las almas, 2017); els aplecs de contes: Distàncies curtes (2003), Cal·ligrafies agòniques (2004), La mesura de les coses (2005) Jardí de gel (2010) i El mètode de composició (2020); les obres de teatre: El conyac de Voltaire (2004), Sang aliena (2010), La nit de glòria d’AM (2011), El bosc de Birnam (2015), Equacions de dues incògnites (2016) i Tebes (2019); els reculls d’articles: El fill del segle (2006) i Res no és el que sembla (2008); i la biografia de Llorenç Moyà titulada La tebior dels dies (2013). També ha fet edicions crítiques i ha publicat nombrosos articles i estudis literaris, entre les quals destaquen set volums de les obres de Llorenç Moyà. Ha escrit guions per a la televisió i és col·laborador en diaris i revistes (amb més de 1.000 articles publicats). El seu teatre ha estat representat a diverses localitats de Mallorca, però també a València i Catalunya. Ha guanyat premis de narrativa, teatre i periodisme, entre els quals destaquen el premi “Ciutat de Palma” de novel·la (2015) i el “Premi Ciutat d’Alzira” de teatre (2010).