Espai de vida – Espai de mort

Visita guiada al Pou Poal i al Cementeri Vell de Binissalem.

El passat dissabte, 28 d’octubre, i en el marc de la celebració de Tots Sants i el Dia dels Morts, es va dur a terme l’activitat ESPAI DE VIDA-ESPAI DE MORT. Visita guiada al Pou Poal i al Cementeri Vell.

Un bon grup, majoritàriament de binissalemers i binissalemeres, però també d’Inca, de Campanet, de… s’engrescaren amb la proposta que férem des de l’Ajuntament de Binissalem, guiada per Maria Coll, i es pogueren acostar a l’únic pou que queda a Mallorca de tipologia cigonyal i al Cementeri Vell, indret ocupat, provat amb diferent tipus de fonts, des del segle XIII.

Dos conjunts de primera categoria al poble, catalogats amb la màxima protecció i que a dia d’avui són restaurats.

Ubicats en un mateix eix, c. dels Blanquers, c. del Pou Poal, c. de Can Boc/c. des Pou Bauçà, c. de Selva-de Morneta/c. de Lloseta, el camí per gaudir-ne es fa tot sol.

Explicació històrica i artística dels elements patrimonials, aproximacions a llegendes i a narracions, explicació del projecte de restauració per part del batle de Binissalem, Víctor Martí i la participació de Santiago Coll al cementeri que ens engrescà amb les seves vivències i records de com eren els dols, els protocols mortuoris i els funerals, així com els trasllat dels morts fins al cementeri a finals dels anys 40 i durant els anys 50.

Fotografies de Vicenç Mates.