Homes donant la cara contra les violències masclistes

Des de l’Ajuntament donam tot el nostre suport a la campanya promoguda per la Direcció Insular d’Igualdat del Consell de Mallorca.

Campanya Homes donant la cara

El 1999 l’ONU va declarar el 25 de novembre Dia internacional per a l’eliminació de la violència contra les dones. Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), activistes polítiques, el 25 de novembre de 1960 mentre anaven a visitar els seus marits empresonats, a mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana. Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d’un barranc. Aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

La campanya d’aquest any està dirigida especialment als homes, amb el lema Homes donant la cara contra les violències masclistes.

La campanya del 25N d’aquest 2018 sorgeix de la necessitat d’implicar als homes en la lluita contra la violència contra les dones, i contribuir a trencar el silenci masculí pronunciant-se públicament contra la violència. A la vegada volem promoure un canvi en els models masculins masclistes que estan en la base de la violència.

Perquè la desigualtat existent a tots els àmbits de la societat és la que genera violència contra les dones:

–    Malgrat que la igualtat està reconeguda per llei encara persisteixen desigualtats entre dones i homes.
–    Sense la implicació dels homes les jerarquies de poder es perpetuen.
–    Perquè la igualtat real no s’assolirà sense la participació dels homes i la seva responsabilitat al respecte.
–    Perquè el patriarcat discrimina i oprimeix a les dones, però també limita i te conseqüències negatives per als homes.
–    Perquè la igualtat serà beneficiosa tant per a les dones com per als homes.

La inclusió dels homes en les polítiques de gènere és  incipient en el món. L’any 2005 el paper dels homes en la promoció de la igualtat de gènere, centrat en la conciliació de la vida laboral i familiar, va ser una de les àrees estratègiques prioritàries de la Unió Europea. El Consell de la Unió Europea 2006, va aprovar el document Els homes i la igualtat de gènere, on se reconeix que per millorar la situació de les dones, s’ha de tenir en compte la implicació dels homes en la igualtat de gènere i l’impacte positiu que té sobre els homes i el benestar de la societat (com ja havia fet abans la recomanació de les Nacions Unides al 2004).

La campanya del 25N «Homes donant la cara contra les violències masclistes» ve reforçada amb un vídeo diari d’un home donant la cara, creat a partir dels continguts dels cartells on s’expliquen breument amb frases senzilles formes diferents de violència masclista, moltes vegades naturalitzades i massa acceptades per a la societat.

Volem agraïr la col·laboració al 27 homes que han donat la cara i han fet possible aquesta campanya.