I Certamen Coral de Binissalem

La presentació del I Certamen Coral de Binissalem representa la culminació d’una llarga tasca preparatòria per part de totes les persones implicades que l’han pogut dur a terme. L’organització d’aquest Certamen ha estat possible gràcies a la implicació de la Coral 3×4 i de l’Escola de Música de Binissalem, dues de les diferents associacions culturals i, sobretot, musicals de Binissalem. No vull desaprofitar l’ocasió per agrair d’una manera especial la col·laboració de totes aquelles persones, comerços i entitats que han fet possible la realització d’aquest I Certamen Coral. L’ajuda desinteressada de tots els voluntaris, de les cases d’acollida, les col·laboracions i aportacions de gran part dels petits comerços, empreses del poble i també de particulars, i finalment la consultora Disset, el Casal de Cultura de Can Gelabert, l’Església Parroquial i, sobretot, la bona predisposició de l’Ajuntament de Binissalem.

Però més enllà de xerrar d’entitats concretes, l’organització i preparació d’aquest Certamen ha estat feta per un grapat de persones mogudes per un mateix sentiment i una mateixa passió, l’amor i l’estima cap a la música i, més concretament, al cant coral. Des de sempre Binissalem ha estat un poble cantaire, avui dia ho avalen les corals que encara perduren, la Coral 3×4, el Cor Cantilena i la Coral Parroquial. Un poble que, malgrat els seus alts i baixos, sempre ha apostat per tota mena d’expressió artística i cultural. Però quan pensam en el tàndem Binissalem i música, o més concretament música coral, segur que a tots de tot d’una ens ve un nom al cap, Baltasar Bibiloni.

Binissalem no pot tenir millor ambaixador musical que Baltasar Bibiloni, músic, director, compositor i pedagog mallorquí, i binissalemer. En veu de molta gent i de generacions de músics, Baltasar Bibiloni és mestre de mestres. La seva obra s’ha consolidat tant en els territoris de parla catalana, com també ha assolit una gran acceptació dins i fora del nostre país. Per aquest fet, per la seva generositat, humilitat i humanitat, la figura de Baltasar Bibiloni ha estat l’eix vertebrador a través del qual ha girat tota la creació i preparació d’aquest Certamen.

En certa manera aquesta primera edició del Certament Coral de Binissalem, i esperem que totes les que vendran, volen ser un homenatge i reconeixement a Baltasar Bibiloni per tota una vida dedicada a la música. De fet, les obres obligades per a aquesta ocasió no podien ser d’altre que d’ell mateix. Composicions extretes de la seva darrera obra 17 poemes de Llorenç Moyà per a cor a capella, publicat per Edicions UIB l’any 2018.

El mateix dia de la presentació d’aquesta darrera obra de Baltasar Bibiloni, en una conversa amb el mateix compositor, xerrant sobre l’Escola de Música, em digué: “feis-los cantar, feis cantar els nins, feis cantar a tothom”, tal vegada per aquesta sana obsessió d’acostar la música a tots i fer-ne partícips tota una societat i tot un poble, perquè tal com deien els valencians Obrint Pas: “un poble que canta mai no mor”.

Xisco Amengual Ripoll

Membre de l’organització del Certamen Coral de Binissalem

 

PROGRAMA D’ACTIVITATS

Divendres, 6 de desembre 2019

– 18.30: Recepció dels cors participants al I Certamen Coral de Binissalem a l’Ajuntament del poble.

– 19.30: Presentació del I Certamen Coral de Binissalem a l’Església Nostra Senyora de Robines. Participació del Grup Coral 3×4.

Dissabte, 7 de desembre 2019

– 11.00: 1a sessió de competició. A l’Església Nostra Senyora de Robines, semifinals del I Certamen Coral de Binissalem.

– 16.30: Binissalem. Passeig pel centre historicoartístic, a càrrec de Maria Coll i Borràs i Jaume Jiménez Frontera, divulgadors del patrimoni de Binissalem. Obert i gratuït per als cantaires que hi vulguin participar.

– 18.00: Taller coral amb Marco A. García de Paz i Jesús Gavito Feliz, al Teatre Municipal de Binissalem. Obert i gratuït per als cantaires que hi vulguin participar.

– 20.00: Concert a càrrec del cor infantil Santa María del Llano, de Granada, a l’Església Nostra Senyora de Robines.

Diumenge, 8 de desembre 2019

– 11.00: 2a sessió de competició. A l’Església Nostra Senyora de Robines, final del I Certamen Coral de Binissalem.

– 13.00: entrega de premis i clausura del I Certamen Coral de Binissalem a l’Església Nostra Senyora de Robines.