La fira de l’educació

Taller 1:

Interculturalitat, passaport cap al futur

A càrrec de Marta Fiol, educadora familiar i Neus Melià, mediadora intercultural. Marta i Neus, educadora social i mediadora intercultural de la Mancomunitat des Raiguer realitzaran un taller vivencial per entendre la societat intercultural en la que vivim. Què suposa anar a viure a un altra país, què n’esperem, quines sorpreses podem trobar? I què podem fer nosaltres per ajudar a la gent que arriba al nostre costat? Anima’t i participa al taller!

Taller 2:

Mirem amb uns altres ulls

A càrrec de Miquel Garcia Torralbo, educador social i neuropsicopedagog. Molt sovint, hi ha comportaments dels infants que ens criden l’atenció, que no podem entendre i acabem valorant com a un tret de la seva personalitat. Si ho mirem amb uns altres ulls podem descobrir què hi ha darrera aquests comportaments. Presentarà algunes estratègies que ens poden ajudar a canviar la nostra manera de posicionar-nos i viure aquestes situacions que acostumen a ser generadores de conflictes i malestar tant pels adults com pels infants que les viuen.

Taller 3:

L’esport, una arma d’educació massiva

A càrrec de Jofre Porta, entrenador de tennis professional. Jofre Porta durà a terme un taller sobre els valors de l’esport com a eina educadora. En aquest, introduirà aspectes com el treball equip, l’estratègia i la seguretat entre els companys Entre altres qüestions, tractarà també la importància de la generació de motivació i el lideratge. A més a més, parlarà de la importància del fair-play, dels valors a l’esport entre entrenadors i famílies. De la mateixa manera, focalitzarà la seva atenció amb una metodologia de la que reuneixi aspectes tècnics, tàctics i físic-mentals i la importància de l’entorn en la pràctica esportiva.

Marta Fiol

Diplomada en Educació Social. La trajectòria professional de MARTA FIOL ha estat vinculada majoritàriament a la promoció de la igualtat i la prevenció de la violència de gènere i la intervenció sociocomunitària amb infància, joventut i persones immigrants.

Interessada en les desigualtats i la participació ciutadana, és membre de l’associació Feministes en Acció i Memòria de Binissalem i participà en la segona expedició de Binissalem Amb Les Persones Refugiades (2016), essent voluntària al camp d’Idomeni (Grècia).

Formada contínuament en matèria de gènere, destaquen els cursos realitzats d’Igualtat d’Oportunitats: aplicació pràctica en Serveis Socials del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i l’Atenció psicològica a nines i nins víctimes de violència de gènere de l’IBDona. Per altra banda, ha estat tutora de pràctiques al Grau d’Educació Social i del màster Polítiques d’Igualtat i Prevenció de la Violència de Gènere de la Universitat de les Illes Balears durant els cursos 2014-2015 i 2015-2016.

Ha treballat com a coordinadora del Casal de dones a Palma, centre de l’IBDona (2010-2016) i des del 2016 treballa a la Mancomunitat des Raiguer com a Educadora Social i Familiar, on destaquen els tallers de prevenció de Bullying “Un tracte pel bon tracte” i “Creixent junts en família 0-3”. A més, destacava la seva funció de Formadora Intercultural, fomentant la integració de les persones immigrades i tasques de sensibilització de la població general.

Finalment, és coautora de la guia “Recomanacions per a un ús no sexista de la llengua” aprovada pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.

Neus Melià Sobrevians

Treballadora Social i especialitzada en Treball Social Comunitari, ha estat sempre interessada en el coneixement de diferents cultures, el que l’ha dut a aproximar-se i tenir un contacte directe amb altres països. Ha participat al Programa d’Intercanvi de Treballadors Socials de Finlàndia “The Council International Fellowship” (Helsinki, Kuopio) per tal de conèixer l’Estat del Benestar finlandès i la seva intervenció amb persones immigrades l’any 2013. Altrament, s’ha nodrit de l’intercanvi Comenious Regio entre Santa Maria del Camí (Mallorca) i Briggend (Gales) l’any 2011.

Interessada en dinàmiques de grups i formació no formal, ha participat en diferents cursos a l’àmbit de joventut d’Erasmus + com el d’Against hate speech with non-violent communication a Luxemburg (2015) i al Curs d’Atenció a Regufiats “Refugee plus” a Brusel·les (2017).

A més, a ha treballat a l’àrea social de Pla de Rehabilitació a la Soledad Polígon de Llevant. Allà portà la coordinació del Centre Comunitari Can Ribes en el que es realitzaven tallers per a infants, joves i adults de la barriada.

Des de fa vuit anys, es troba treballant a la Mancomunitat des Raiguer com a Mediadora Intercultural. Dintre de les seves funcions, destaca la promoció de la integració de persones immigrades a través de la participació d’aquestes a les activitats comunitàries juntament amb la població autòctona (cursos de llengua, grups de capacitació de pares, reforç escolar i altres). Per altra banda, ha editat – juntament amb l’Ajuntament de Campanet – un material didàctic visual “Educam en Salut” amb el propòsit de facilitar la comprensió d’hàbits i normes amb famílies de diferents cultures.

Miquel Garcia Torralbo

Llicenciat en Psicopedagogia i Diplomat en Educació Social, al llarg de la seva carrera professional s’ha centrat en dues àrees: l’atenció directa, sobretot en la infància i adolescència i per una altra a la formació adreçada a famílies i professionals de l’educació i els serveis socials.

Titulat de Màster en Diagnòstic i Intervenció en Neuropsicopedagogia, un dels principis que marca els seus plantejaments pedagògics és la creació de vincle en la relació educativa com a garantia d’èxit, així com acompanyar les persones respectant els seus processos i facilitant estratègies de canvi i millora.

Pel que fa a la seva experiència laboral, ha estat educador a l’Escola d’Educació Can Barriga de Badalona (1994-1996) i al Centre Residencial d’Acció Educativa “ La Llar” de Càritas Diocesana de Barcelona (1995-1996).

Fou coordinador al Centre Sant Jaume d’atenció i acompanyament de menors i famílies en situació de risc social a Barcelona (1996-2005) i ha estat professor a l’institut Cervantes d’Estocolm (2007-2012), psicopedagog i educador social a Spanska skolan – Colegio español a Stockholm (Suècia).

Ha realitzat nombroses ponències en distints països i comunitats que han versat sobre la violència escolar, intervenció amb alumnes amb conductes disruptives i amb dificultats d’aprenentatge. Actualment, realitza xerrades amb l’Associació Vincles i treballa com a Professor Tècnic de Serveis a la Comunitat EOEP.

Jofre Porta

Entrenador de tennis professional. Jofre Porta és conegut popularment per haver tingut relacions professionals amb Carles Moyà i Rafel Nadal. Estudiós i filòsof del tenis, destaca en gran part del seu temps i esforç a investigar sobre com potenciar els jugadors.

Acompanyà al jugador Carles Moyà ( Nª 1 de la ATP) durant més de 5 anys i entrenà a Rafel Nadal amb col·laboració del seu oncle Toni Nadal durant 8 anys quant era Director del Centre de Tecnificació de les Illes Balears (EBE).

Ha estat capital de la selecció espanyola de tennis en la Copa de les Nacions (Dusseldorf) i ha estat durant tres anys als grups de competició de la Real Federació de Tennis.